Rus Lenuta - mai mult decat un interviu
click aici pentru a vedea galeria online a Lenutei Rus
“M-am nascut in localitatea Gurahont in data de 14.06.1968 si sunt de profesie asistenta medicala. Pictura este viata mea, fericirea mea, iar ca hobby am vanatoarea si muzica (IRISSSSSSSSS!!!!!!!!).
Am o familie minunata care ma ajuta sa am o viata minunata, reusind astfel sa pictez si sa ma bucur de partidele de vanatoare ale Asociatiei ‘’Magura’’ din care fac parte.
Toate acestea, atat profesia mea cat si cele doua preocupari ale mele se completeaza una pe alta. Daca la spitalul unde lucrez ma incarc cu energie negativa, acasa in atelierul meu totul se schimba in forma si culoare.
Sunt pasionata de frumusetea padurii in special, desi pictez si alte teme. De cate ori sunt in padure la o partida de vanatoare analizez imaginea ei si planuiesc un nou tablou “padure”.
www.tablouri-de-vis.ro: Ce parere aveti despre directia, tendinta actuala in pictura romaneasca dar si in cea mondiala?
Rus Lenuta: Pentru mine este prea mult! Va pot spune despre tendinta si directia mea! Sunt autodidacta, nu am decat ce mi-a dat Creatorul, genetica si ce am invatat de la pictorii aradeni care m-au ajutat sa fiu membru al Asociatiei “Ion Andreescu” din Arad. Tendinta este spre impresionism, directia foarte clara! Voi picta din placere si de cate ori un tablou care-mi apartine ajunge in casa altei persoane nu pot decat sa am un motiv in plus de fericire!
TdV: Credeti ca opera unui artist ar trebui sa reflecte neaparat realitatile existentei sale, adica sa fie ancorat in perioada pe care o reprezinta?
R.L.: Cred ca opera unui artist nu reflecta neaparat realitatea existentei sale, ancorata intr-un timp si spatiu definit. Pentru mine si cred ca pentru multi pictori opera artistica tine de trairea sufleteasca, de ceea ce simte artistul in momentul respectiv.
Tdv:nCe stil considerati ca vi se potriveste cel mai mult?
R.L.: Impresionismul este stilul care ma atrage cel mai mult, asta mi se potriveste, desi surrealismul pentru mine este desavarsirea unui artist care exprima deja prin opera lui o adevarata filozofie. In toate se ascunde de fapt o munca titanica.
Tdv: Care sunt artistii preferati? (romani/straini).
R.L.: Grigorescu, Andreescu, Takacs.
Tdv: Care sunt temele preferate de dvs.?
R.L.: Peisajul in special.
Tdv: De unde va inspirati de obicei pentru lucrarile dvs? Calatoriti, aveti modele pentru nuduri, mergeti in natura?
R.L.: Peisajele mele sunt inspirate din natura. De cele mai multe ori pictez in natura, exceptand zilele ploioase si urate. In general daca este o iarna urata pictez peisaje luminoase de vara sau orice alt anotimp, iar in zilele caniculare de vara pictez “iarna”!
TdV: Aveti tabieturi sau superstitii cand lucrati la un tablou?
R.L.: Superstistitii nu, dar tabieturi da.Pictez cu un elan vulcanic de-a dreptul si inspiratia este fantastica atunci cand ascult muzica preferata!
Tdv. : Reveniti asupra unui tablou de obicei sau “e gata din prima” cum se spune?
R.L.: Niciodata nu pot fi multumita de ceea ce fac. Consider ca la toate trebuie sa “revin”, dar nu o fac pentru ca este mai corect sa fac un altul si un altul si de fapt nu le agreez pe nicicare, cand stiu ce au pictat altii sau picteaza altii!
Tdv: Credeti ca se poate trai din pictura in Romania?
R.L.: Categoric nu din punctul meu de vedere! Poate altii mai buni, mai cunoscuti!
Tdv : Aveti multe expozitii in general? Le pregatiti singur sau sunteti ajutat? Dureaza mult pregatirile?
R.L.: Particip la expozitiile de grup ale Asociatiei “Ion Andreescu” din Arad. Anul acesta am programat o expozitie personala in luna august la Sala Clio din Arad. Este deja o traditie tabara de pictura din Ungaria la Ketegyhaza, tabara la care particip de o vreme, de fiecare data avand si un vernisaj de pictura.
Tdv: Credeti ca perceptia estetica a momentului este distorsionata de conditiile social economice, omul indepartandu-se de arta?
R.L.: Un om simte sau nu simte arta indiferent de conditiile sociale si economice. Din contra, arta este o refulare pentru toti care fug de rau si urat, gasind o alta lume a frumosului, a binelui in ceea ce numim arta. Un om implinit financiar si sentimental poate nu cauta creatia ca si cineva care doar acolo mai poate fi fericit, doar acolo mai poate� simti multumirea, impacarea.
TdV: Chiar si la nivelul la care ati ajuns dvs. continuati sa studiati pe principiul ca “invatam toata viata”?
R.L.: Tocmai aici este taina mea! M-ati prins! Cu cat stii mai mult sau faci mai mult te simti din ce in ce mai mic! Iar eu traiesc exact fenomenul de viata intrauterina, ca sa o numesc asa. Caut, ma straduiesc inca, nu stiu ce sunt dar sper sa ma nasc in aceasta viata !
TdV: Ce dicton considerati ca va caracterizeaza?
R.L.: Prefer sa-mi inventez eu dictonul care ar suna asa: Pretul existentei vietii este creatia frumosului pentru a avea o lume mai buna!
TdV: Cu ce muzica considerati ca se pot asocia operele dvs?
R.L.: Vangelis - Chariots of Fire.
TdV: Cateva cuvinte de incheiere:
R.L.: Va multumesc!
Acest material se poate prelua partial/integral numai cu mentionarea prin hyperlink a portalului www.tablouri-de-vis.ro .
- februarie 2011 -
Distribuie pe:
|
|