"...ARTA COLOREAZA VIATA"
click aici pentru a vedea galeria online a Mihaelei Ionescu
"M-am nascut in Bucuresti, in anul 1974, pe data de 1 septembrie. De la varsta de 4 ani m-am mutat cu familia in Sibiu, unde locuiesc si in prezent. Mama mea s-a ocupat de educatia noastra ( a mea si-a surorii mele ) in familie, fiind cadru didactic si, din copilarie am studiat vioara si pianul, apoi am continuat ca soprana in diferite coruri din Sibiu: Allegretto, Caedonia, Corul Mixt al Teologiei. In paralel cu Liceul Pedagogic frecventam orele de atelier-pictura alaturi de elevii Liceului de Arta, iar in cadrul Scolii Populare de Arta din Kassel, Germania am participat cu o deosebita placere la cursurile de modelaj ( marionete ) timp de 3 luni. A fost o experienta placuta si interesanta sa gust cate putin din domeniul muzicii si a artei plastice, dar mereu am oscilat intre acestea: incotro s-o apuc, ce sa abordez in profunzime si ce sa-mi ramana ca hobby? Astfel, a trebuit sa decid si, in anul 2001 am absolvit Facultatea de Arte Plastice, sectia Conservare si Restaurare. In prezent am afacerea mea proprie in domeniul design interior, unde imi desfasor activitatea artistica: design interior si pictura in cadrul proiectelor speciale."
www.tablouri-de-vis.ro: Ce parere aveti despre directia, tendinta actuala in pictura romaneasca dar si in cea mondiala?
Mihaela Ionescu: Nu stiu exact ce sa spun, pictura este atat de complexa si are evolutia ei, insa am senzatia ca tendinta unor artisti este de a aduce ceva nou, sunt intr-o continua cautare , nici ei nu stiu exact ce anume si, de aceea pare ceva fortat, uneori fad. Sper sa nu fie asta tendinta.
TdV: Credeti ca opera unui artist ar trebui sa reflecte neaparat realitatile existentei sale, adica sa fie ancorat in perioada pe care o reprezinta?
M.I.: Nu. Nu cred . Realitatea lui este in interiorul artistului.
Tdv: Ce stil considerati ca vi se potriveste cel mai mult?
M.I.: Eu consider ca mi se potriveste stilul expresionist si minimalist, unde ma pot exprima cel mai bine prin tuse vibrate si imbinarea de culori, rezultand astfel ideea, pe care admiratorul o poate gandi si deduce. Nu lucrez mult la detalii, deoarece sunt adepta urmatoarelor cuvinte: uneori putin inseamna mult.
Tdv: Care sunt artistii preferati? (romani/straini).
M.I.: Kandinsky, Picasso, Modigliani, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian.
Tdv: Care sunt temele preferate de dvs.?
M.I.: Imi place muzica si dansul, care, dupa parerea mea, unesc oamenii si ii indeamna la ganduri bune si la iubire. In afara de teme ca si muzica, dans, iubire, prefer peisajele, natura statica si tot ceea ce tine de spiritualitate: inaltare, lumina, sunet etc.
Tdv: De unde va inspirati de obicei pentru lucrarile dvs? Calatoriti, aveti modele pentru nuduri, mergeti in natura?
M.I.: Ma inspir foarte mult din concerte si filme, dar nu exclud calatoriile si iesirile in natura. Si-acum mi-a ramas in minte Thailanda – o tara plina de culoare, pe care o pot expune pe panza in orice moment al vietii mele si care, de fapt m-a influentat in pictura. La fel pot spune si despre influenta artei arabe.
TdV: Aveti tabieturi sau superstitii cand lucrati la un tablou?
M.I.: Da. Trebuie sa am liniste sufleteasca. Atunci cand pictez, trebuie sa-mi aleg muzica preferata. Nu am superstitii.
Tdv. : Reveniti asupra unui tablou de obicei sau “e gata din prima” cum se spune?
M.I.: Depinde. In general “ e gata din prima”. Atunci cand nu se intampla asa,acea pictura pentru mine e compromisa, caci am senzatia revenirii interminabile, niciodata fiind finalizata.
Tdv: Credeti ca se poate trai din pictura in Romania?
M.I.: Cred ca da, insa cu mari eforturi din partea artistului, in primul rand cu acela de-a educa publicul in sens artistic si estetic.
Tdv : Aveti multe expozitii in general? Le pregatiti singur sau sunteti ajutat? Dureaza mult pregatirile?
M.I.: Nu am multe expozitii din doua motive: nu reusesc sa strang prea multe lucrari si nu-mi plac pregatirile, caci nu sunt o buna organizatoare. Regret ca nu exista impresari artistici.
Tdv: Credeti ca perceptia estetica a momentului este distorsionata de conditiile social economice, omul indepartandu-se de arta?
M.I.: N-as spune ca omul se indeparteaza de arta, el poate deveni doar un admirator, nu un consumator. Arta e in suflet pentru fiecare atata timp cat o simte. Perceptia estetica nu poate fi distorsionata, dar conditiile social-economice pot afecta consumarea artei.
TdV: Chiar si la nivelul la care ati ajuns dvs. continuati sa studiati pe principiul ca “invatam toata viata”?
M.I.: Exact. “Invatam toata viata”.
TdV: Ce dicton considerati ca va caracterizeaza?
M.I.: "Asa cum soarele coloreaza florile, tot asa arta coloreaza viata.” John Lubbock
TdV: Cu ce muzica considerati ca se pot asocia operele dvs?
M.I.: Chopin, Mozart, Beethoven, Yanni, Loreena McKennit.
Cateva cuvinte de incheiere:
M.I.: Ma bucur tare mult cand intalnesc oameni deosebiti si admiratori ai artei, mai ales care promoveaza arta si artistii! Nici acuma nu stiu numele persoanei cu care am colaborat atat de frumos cu acest portal si careia ii multumesc pentru promptitudine, seriozitate si interesul acordat. Doresc tuturor consumatorilor si admiratorilor de arta sa-si pastreze mereu sufletul plin de frumusete si caldura!
Acest material se poate prelua partial/integral numai cu mentionarea prin hyperlink a portalului www.tablouri-de-vis.ro
- august 2010 -
Distribuie pe:
|
|