La discutie cu artistul Dorin Macovei.
click aici pentru a vedea galeria online a pictorului Dorin Macovei.
Cateva date: “Nascut la data de 16.03.1961, in Iasi. Absolvent al Liceului de Arte Plastice Bacau, promotia 1980, la sectia pictura, indrumator prof. pictor Gheorghe Velea.
Licentiat in Arta Sacra, Facultatea de Teologie Ortodoxa ,,Dumitru Staniloae” Iasi, promotia 2009, indrumatori: lect. dr. G. M. Dominte si lect.dr.Onica Stelian.
Am sustinut lucrarea de licenta cu tema ,,Tehnicile picturii murale”, avand ca indrumator pe prof. lect. dr. Stelian Onica.
In prezent urmez cursurile de master, specializarea ,,Patrimoniu Cultural”,in cadrul Universitatii ,,Al.I.Cuza”, Facultatea de Teologie Ortodoxa ,,Dumitru Staniloae” Iasi.
www.tablouri-de-vis.ro: Ce parere aveti despre directia, tendinta actuala in pictura romaneasca dar si in cea mondiala?
Dorin Macovei: Ca si in alte domenii ale artei, si in pictura, perioada inceputului de secol, este marcata de framantari si noi cautari in domeniul expresiei si conceptiei vizuale. Se fac tot felul de experimente artistice, dar nu toate sunt viabile. Din acestea, prea putine vor ramane si se vor adauga patrimoniului ce il consideram valoros in evolutia artelor plastice. Sunt si evenimente si achizitii valoroase, prea putine insa si acestea se pierd uneori in uriasa avalansa de lucruri fara insemnatate. Inclin sa cred ca ducem lipsa si de o critica competenta, de oameni exceptionali ai domeniului si asta dauneaza grav sistemului actual.
TdV: Credeti ca opera unui artist ar trebui sa reflecte neaparat realitatile existentei sale, adica sa fie ancorat in perioada pe care o reprezinta?
D.M. : Opera unui artist, reflecta intotdeauna universul sau interior, viziunea sa asupra lumii, nazuintele sale...
Acest univers este cladit prin munca, prin convingeri acumulate si au intotdeauana o amprenta personala. Realitatea inconjuratoare este doar inceputul unui lung parcurs artistic si conceptual.
Tdv: Ce stil considerati ca vi se potriveste cel mai mult?
D.M.: ,,Stilul e omul” si din acest punct de vedere putem vorbi de tot atatea stiluri cat artisti. Istoria artei a avut grija ca apoi sa incadreze artistii in ,,stiluri” date de o anumita tendinta, temporara sau de grup, a artei. Cred ca stilul care mi se potriveste cel mai mult este ,,stilul meu” si este deocamdata greu de catalogat.
Tdv: Care sunt artistii preferati? (romani/straini).
D.M.: Nu am artisti preferati in mod deosebit, dar apreciez arta lui Rembrandt, El Greco, Corneliu Baba, Stefan Caltia, Sorin Dumitrescu, Horia Bernea...
Tdv: Care sunt temele preferate de dvs.?
D.M.: Prefer teme care sa-mi permita o libertate totala sau aproape totala in exprimare si aici ma refer la libertatea de expresie a ,,elementelor de limbaj plastic”. Pot fi teme figurative din lumea circului – arlechini -, interioare marine-corali-, din ambianta vegetala - flori, arbusti ,corpul uman-nuduri, etc.
Tdv: De unde va inspirati de obicei pentru lucrarile dvs? Calatoriti, aveti modele pentru nuduri, mergeti in natura?
D.M.: Cum am mai spus imaginea plastica doar pleaca de la o imagine luata din cotidian, dar de aici, este un drum lung. Majoritatea temelor se cizeleaza si se cristalizeaza in atelier, prin munca asidua. Imaginea plastica obtinuta trebuie sa raspunda finalmente doar ratiunilor de ordin estetic si plastic.
TdV: Aveti tabieturi sau superstitii cand lucrati la un tablou?
D.M.: Superstitii nu, tabieturi ca tot omul...liniste, cafea, etc.
Tdv. : Reveniti asupra unui tablou de obicei sau “e gata din prima” cum se spune?
D.M.: Sunt adeptul revenirilor succesive. Foarte greu consider un tablou terminat...
Tdv: Credeti ca se poate trai din pictura in Romania? Dar in strainatate?
D.M.: Da , asta fac de 30 de ani.
Tdv : Aveti multe expozitii in general? Le pregatiti singur sau sunteti ajutat? Dureaza mult pregatirile?
D.M.: Participari de grup, galerie proprie, reprezentarile murale personale.
Tdv: Credeti ca perceptia estetica a momentului este distorsionata de conditiile social economice, omul indepartandu-se de arta?
D.M.: Cred ca manifestarile actuale sunt rodul unor dezechilibre mai grave decat cele de ordin economic. Sunt rezultatul confuziei, al incoerentei estetice, al demitizarii abuzive, al negarii in bloc a vechilor valori.
TdV: Chiar si la nivelul la care ati ajuns dvs. continuati sa studiati pe principiul ca “invatam toata viata”?
D.M: Da! Exista sintagma ,,cel mai bun tablou este cel pe care il voi face”.
TdV: Ce dicton considerati ca va caracterizeaza?
D.M.: ,,Nu ideea, ci sentimentul este acela care confera artei sublima usurinta a simbolului: o aspiratie inchisa ntr-o reprezentare, iata ce-nseamna arta.” Benedetto Croce
TdV: Cu ce muzica considerati ca se pot asocia operele dvs?
D.M.: Brahms.
TdV: Cateva cuvinte de incheiere:
D.M.: Va multumesc pentru oportunitate, va admir pentru demers si va doresc succes in tot ceea ce veti intreprinde in continuare.
Pictor profesionist, Dorin Macovei.
Acest material se poate poate prelua partial/integral numai cu mentionarea prin hyperlink a portalului www.tablouri-vis.ro .
-martie 2010-
Distribuie pe:
|
|