Interviu cu pictorul Bogdan Alessandriu.
click aici pentru a vedea galeria online a lui Bogdan Alessandriu.
Cum el insusi ne povesteste: “M-am nascut intr-o familie de artisti, in anul 1975 in Bucuresti; tata este tapiser si pictor, fin observator al tuturor lucrurilor ce ne inconjoara, dar prea atent la acestea (asa imi pare mie); in tapiserie l-am vazut mereu dezlantuit. Mama - s-a aplecat cu predilectie pe acele realizari artistice aplicate, care sa aibe receptori imediati si sa transforme orice (chiar o mica acuarela de ex.) in bani. Fratele meu este sticlar, artist plastic, avand un frumos palmares in metal batut si sticla.
Despre mine pot spune ca placerea mea cea mai mare este sa calatoresc.”
TdV: Ce parere aveti despre directia, tendinta actuala in pictura romaneasca dar si in cea mondiala?
Pictor: Ma uit adesea in media, unde textul unui afis de exemplu este astfel exprimat ca informatia furnizata de acesta sa ''atinga'' auditoriul. De asemenea reprezentarea grafica a afisului este una moderna sau macar in concordanta cu ceea ce vrea sa spuna. In artele vizuale, se intampla ceva ce nu pot explica foarte usor. Observ o nostalgie, cel putin in subiectele abordate de artisti, dar si in modalitati de exprimare, care mai repede se adreseaza unui public de secol 19, maxim de secol 20. Suntem la finele primului deceniu al secolului 21 si nu vad o abordare noua, adaptata la bombardamentul informational la care asistam cu totii. Cred ca un artist este un avangardist, el trebuie sa fie primul in societate care sa exprime cu mijloacele sale ceea ce poate altii nu vad. Sa traduca si sa zugraveasca prin pictura sa, societatea si existenta acesteia pe pamant cu tot ce incumba asta; evenimente climaterice deosebite, descoperiri tehnologice, descoperiri bacteriologice, astronomice, de ce nu, astrologice si modificari ale pozitiei diferitelor astre fata de planeta noastra cat si altele si altele asemenea, care framanta umanitatea.
TdV: Credeti ca opera unui artist ar trebui sa reflecte neaparat realitatile existentei sale, adica sa fie ancorat in perioada pe care o reprezinta?
Pictor: Un artist format, educat, invatat intr-un fel de viata, va exprima si va reflecta chiar fara sa vrea, realitatile existentei sale. Singura diferenta intre artisti traitori in aceeasi perioada va fi aceea ca difera acceptiunile care inglobeaza asa zisele realitati; pentru unii problemele, de loc de neglijat, denumite de specialisti downshifting, sau preocupari de tipul schimbarilor preconizate ca vor urma dupa ce axa pamantului modificata va determina si schimbari ale polilor magnetici care atrag multe modificari ale vietii cotidiene..........ma provocati mult, cu aceasta intrebare, pentru ca ma gandesc la artisti care si-au depasit cu mult si perioada si conditia si au realizat opere neintelese de contemporanii lor.
Tdv: Ce stil considerati ca vi se potriveste cel mai mult?
Pictor: Eu ma gandesc la un expresionim abstract, la abstractul oniric, gestualism, tashism, toate laolalta, dar chiar nu vreau sa ma autodefinesc eu, nu vreau sa fiu pus '' intr-un sertar''. Sunt inca tanar.
Tdv: Care sunt artistii preferati? (romani/straini).
Pictor: Corneliu Baba, Constantin Petraschievici, Ion Bitzan, Fra Angelico, Ian Van Eyck, Van Gogh, Ivan Aivazovsky......si altii
Tdv: Care sunt temele preferate de dvs.?
Pictor: Evenimente climaterice, cosmice, materia in perpetua miscare, macro si microcosmosul, elementele primordiale ale naturii etc. etc.
Tdv: De unde va inspirati de obicei pentru lucrarile dvs? Calatoriti, aveti modele pentru nuduri, mergeti in natura?
Pictor: Da! Sunt fascinat de natura in sensul larg, vad natura fara transfocator, materialitatea lucrurilor ma inspira ......eu sunt fascinat in aceeasi masura si de un fir de iarba vazut la microscopul imaginatiei mele cat si de un fir de lana pe care imi imaginez zeci de gaze minuscule trebaluind.
TdV: Aveti tabieturi sau superstitii cand lucrati la un tablou?
Pictor: O da, dar nu realizez asta in timpul creatiei ci ma trezesc pur si simplu ca dintru-un vis. Imi place sa am un fond sonor, de obicei muzica clasica.
Tdv. : Reveniti asupra unui tablou de obicei sau “e gata din prima” cum se spune?
Pictor: Nu, nu pot reveni, pentru ca atunci cand pictez un anume subiect, eu intru intr-o stare deosebita si mereu alta cu fiecare lucrare, cand termin lucrarea nu mai pot regasi acea stare ce m-a determinat. Daca ceva nu-mi place atunci revin total, impetuos, motivat de noua mea stare. Este ca atunci cand te gandesti si te razgandesti la o problema si cauti sa o vezi din diferite puncte de vedere, din toate partile, pe toate fetele cum se spune.
Tdv: Credeti ca se poate trai din pictura in Romania?
Pictor: Eu nu pictez pentru ca am gasit un mod de castig, ci pentru ca asta simt. Este modul meu de a exprima ceea ce simt, este modalitatea prin care ma raportez la ceea ce ma inconjoara, este felul in care imi arat bucuria ca sunt, acum....aici.... Dar, daca iti propui sa lucrezi pictura pentru a vinde, desi cred ca asta presupune si oarecare compromisuri pe care trebuie sa le faci, atunci se poate.
Tdv : Aveti multe expozitii in general? Le pregatiti singur sau sunteti ajutat? Dureaza mult pregatirile?
Pictor:Am multe expozitii virtuale cu zeci de lucrari atat in tara cat si in strainatate, dar imi doresc o expozitie reala, insa nu oricum si nu neaparat. Cand spun acest lucru nu pot sa nu ma gandesc cu tristete ca in salile de expozitie intra publicul doar la vernisaj si foarte rar si dupa momentul deschiderii ezpozitiei, pe cand in expozitiile virtuale am zilnic zeci de vizitatori din toata lumea.
Tdv: Credeti ca perceptia estetica a momentului este distorsionata de conditiile social economice, omul indepartandu-se de arta?
Pictor: Un lucru este cert! omul nu poate trai fara arta indiferent sub ce forma este ea infatisata: muzica, film, ambient, pictura, arta decorativa etc.Perceptiile si nevoile artistice se manifesta functie de nivelul cultural al maselor si mai putin de conditiile social economice, cred eu.
TdV: Chiar si la nivelul la care ati ajuns dvs. continuati sa studiati pe principiul ca “invatam toata viata”?
Pictor:O, da! Nici nu stiu cum s-ar putea altfel. Chiar asta imi este scopul sa invat, sa experimentez; munca asta este ca aceea a unui cercetator in fata microscopului.
TdV: Ce dicton considerati ca va caracterizeaza?
Pictor: Totul sau nimic! (rade)
TdV: Cu ce muzica considerati ca se pot asocia operele dvs?
Pictor: Unele din lucrarile mele se asociaza bine cu muzica house, altele cu muzica lui Jean Michel Jarre, ma rog...fiecare asociaza functie de cunostintele sale.
Cateva cuvinte de incheiere:
Pictor: Acum sunt in plina desfasurare a unui nou proiect cu noi tehnici de exprimare plastica, chiar si cu alte materiale, dar dati-mi voie sa inchei aici fara sa va spun mai mult deocamdata.
Acest material se poate prelua partial/integral numai cu mentionarea prin hyperlink a portalului www.tablouri-de-vis.ro .
-februarie 2010-
Distribuie pe:
|
|