Renuntarea la perspectiva, folosirea culorilor violente si a tonurilor pure au reprezentat principalele caracteristice ale fauvismului - curent formalist din pictura franceza a inceputului de secol XX.
Matisse, Derain, Puy si alti tineri pictori francezi au expus in anul 1905 la Salonul de Toamna de la Paris, lucrari ce au socat prin violenta exploziei de culori. Louis Vauxcelles, critic de arta, avea sa spuna: "S-ar putea spune: Donatello printre bestii salbatice''. (din francezul: fauves - animale salbatice). Sintagma a prins si acest nou experiment a reprezentat nasterea unui nou curent.
Fauvismul s-a nascut din intalnirea unor pictori cu temperamente artistice deosebite si cu aceleasi probleme ale creatiei.
Culori nealterate de amestec, aplatizarea spatiului, spontaneitatea de creatie sunt doar cateva din elementele ce ii caracterizau pe acesti artisti.
Gauguin si Van Gogh au fost considerati precursorii acestei noi maniere de abordare a culorii in pictura si deasemenea vor fi cei doi mari artisti ce vor influenta acest curent.
Atelierul lui Gustave Moreau a jucat un rol deosebit in dezvoltarea acestei miscari - atelierul a fost frecventat si de pictorul roman Th. Pallady.
Nu trece multa vreme si fauvismul va trece granitele Frantei, influenta acestuia exercitandu-se asupra tuturor artistilor vremii - dintre care mentionam pictorii rusi - Jawlensky si Kandinsky.
Reprezentantii fauvismului au avut o influenta asupra picturii de mai tarziu - asupra cubismului, suprarealismului, pictruii abstracte.
Dintre reprezentantii de seama amintim pe: Dufy, Rouault, Derain, Valtat si altii.
Vlamink - Pod din Chatou - 1906
Derain - Trei personaje stand pe iarba
Van Dongen - Femeie fatala - 1905
Distribuie pe:
|